[dutch] Notificaties voor nieuw Funda.nl aanbod

In navolging van mijn post over het krijgen van notificaties over nieuw aanbod op een specifieke zoekopdracht op Marktplaats.nl, wilde ik hetzelfde bereiken met nieuw aanbod op Funda.nl. Nou bied Funda.nl dat zelf al aan via een e-mail notificatie, welke je kan instellen op een specifieke zoekopdracht. Alleen kan je deze maar 1x instellen als 1 zoekopdracht. Maar misschien heb je andere wensen per regio, stad of dorp. Of misschien wil  je een notificatie ontvangen op een ander kanaal dan via email. Hoe pak je dat dan aan?

RSS url opbouw

Marktplaats heeft een API waar je publiek van gebruik kan maken (dan heb ik het over aanbod via RSS, andere endpoints en formaten heb je een API-key voor nodig voor zover ik kan lezen, vinden via Google). Meer informatie over de opmaak van deze call is te vinden op http://docs.funda.nl/api/1.0/ onder “Aanbod API”. Waarbij je “recent/XXXXXX” kan vervangen door “”rss”. Bijvoorbeeld: http://partnerapi.funda.nl/feeds/Aanbod.svc/rss/?type=koop&zo=/hilversum/0-350000/100+woonopp/woonhuis/3+kam . Hierin kan je dus je zoekwensen als filter opgeven in call.

Notificatie instellen

Om hier nu een notificatie van te ontvangen kan je deze url toevoegen aan een rss-reader, als je deze gebruikt. Maar meer mogelijkheden kan je vinden op IF This Then That. Daar kan je veel notificatie mogelijkheden instellen. Een voorbeeld welke reageert als er nieuw Funda.nl aanbod is en een iOS notificatie geeft, heb ik hier staan.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je deze als comment plaatsen hieronder.

13 thoughts on “[dutch] Notificaties voor nieuw Funda.nl aanbod

 1. Ik weet niet wat er hier mis gaat, maar ik krijg dit niet goed aan de praat. Als ik de link uit je voorbeeld klik krijg ik inderdaad een feed met de juiste content, maar b.v. vanaf de commandline
  curl http://partnerapi.funda.nl/feeds/Aanbod.svc/rss/?type=koop&zo=/westbroek/0-450000/
  geeft wel een feed, maar niet met mijn zoekopdracht. Ook URL encoden van de zoekopdracht en al of niet een extra slash aan het eind toevoegen maakt geen verschil. Ergens zit er een kleinigheid niet goed denk ik, maar heb je enig idee wat dat is?

  • Kwartje valt: het & teken wordt door de bash shell opgepikt als het einde van het command en begin van een nieuw, dus curl verstuurt een zoekopdracht over heel NL.

 2. Leuk idee. Ik kan er zelfs weer een kaartje van maken :) Wat me wel opvalt is dat de RSS-feed steeds maximaal 15 resultaten geeft. Toevallig nog suggesties hoe we daar omheen kunnen?

 3. Toevallig ook een manier gevonden om 1 makelaar in de zoekresultaten te krijgen ?

  Ik heb een makelaar ID, maar ik weet niet of ik het in die rss krijg.

 4. Enig idee hoe je ook meldingen kunt krijgen van prijs-wijzigingen binnen je zoekopdracht op deze manier? Kun je bijvoorbeeld sorteren op datum-prijs-wijziging of iets dergelijks?

  • M. Visser, Ik zou het niet weten. Er is geen documentatie op funda.nl zo te zien. Trial and Error is wat je zou kunnen proberen :)

 5. hallo
  ik ben ook geinteresserd in directe updates van funda mbt een bepaalde zoek opdracht en ben nieuwkomer in de verkenning naar the way to go
  de materie hierboven vind ik aardig ingwikkeld; kan het ook simpeler?
  zou het bv met rss feed en een feedreader kunnen ? of zeg ik nu iets als een open deur of iets doms
  of heeft funda en of fundainbusiness zelf rssfeeds
  miss kunnen jullie in deze discussie mij iets verder helpen?alvast bedankt robert

  • Hoi Robert, Het zit toch in de hoek van proberen en leren :) Maar als het goed is kan je een url zoals in het artikel is geformuleerd met daarin je zoekopdracht geformuleerd in je RSS-reader gebruiken.
   Ik heb het even getest in de RSS reader genaamd “Feedly” en het ziet er goed uit. Groet, Derk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.