[dutch] Zelf inbouwkast bouwen van hout

In 2016 wilde ik een houten (kleding) inbouwkast maken in onze slaapkamer (eerste eigen huis), met veel bergruimte en hang gedeelte. Het voordeel van een inbouwkast is dat deze van de grond tot het plafond kan lopen waardoor de gehele muur bedekt wordt met zeeën van kastruimte. Daardoor heb je geen last van spullen die in het zicht staan of stof boven op de kast.

Om deze blog te beginnen eerst het eindresultaat:

Stap 1: Ontwerp

De kamer waar de kast in moet komen is 2,76 x 2,61 m waarbij er rekening gehouden moet worden met dat er al een plint op de muur zat. Daarom is in het ontwerp de voet van de kast bovenop de plint gemaakt. Om de kast een iets ruiger uiterlijk te geven heb ik gekozen voor underlayment hout. De achterkant van de kast heb ik eruit gelaten aangezien de muur een prima achtergrond bood voor de kast (deze muur was ook al netjes afgewerkt en geverfd).

Aangezien de platen underlayment een lengte hadden van 2,44 m kon ik niet met een één plaat van de vloer tot het plafond komen. Gelukkig is het niet raadzaam om deuren strak over de grond en het plafond te laten opengaan. Het voordeel is dat je de kast boven je voeten scharniert en niet over (aangezien je in een slaapkamer vaak met blote voeten de kast open doet, scheelt dat heel wat gefoeter).

Om de kast zo clean mogelijk te houden heb ik gekozen voor het “press to open” mechanisme. Op deze manier heb je geen handvaten nodig en steken die niet uit. Hier later meer over.

Underlayment platen bestaan uit dunne lagen hout die van een boomstam worden geschild. Deze geschilde lagen worden op elkaar gelijmd, waardoor er een dikke en sterke platen ontstaan. De lagen houtfineer zijn kruislings met elkaar verlijmd waardoor deze moeilijk kunnen kromtrekken. 

Het ontwerp en de afmetingen heb ik in in de software Adobe Illustrator opgemaakt. Hedendaags gebruik ik het software programma Inkscape om vector afbeeldingen op te maken.

Stap 2: Voorbereiding zagen

Om de platen zo optimaal mogelijk in te delen met de te zagen onderdelen heb ik ook ontwerpen gemaakt waarbij de platen opgedeeld zijn. De kleuren komen overeen met het bovenstaande ontwerp.

Stap 3: Zagen

Bij mij in de buurt zit een Karwei waar ik het hout kon aankopen. Het grote voordeel daarbij is dat je het ook kan laten zagen als je dat vraagt. Dus na een drie kwartier zagen heb ik al het hout om de kast te gaan bouwen.

Underlayment op maat laten zagen bij de Karwei

Stap 4: Monteren

Voor de montage gebuikte ik schroeven en houtlijm met deuvels om de verbindingen te maken. Op sommige plekken kwamen aan beide kant planken op dezelfde hoogte. Dit is moeilijk schroeven als er al een plank in zit. Dus heb ik aan de ene kant gekozen voor schroeven en aan de andere kant voor deuvels met houtlijm.

Stap 4: Deuren

Om de deuren te monteren maakte ik gebruik van inboor scharnieren welke je in verschillende varianten hebt (A/B/C). Afhankelijk van hoe je de deuren open wilt laten gaan en je kan kiezen of je wel of geen soft-close wilt hebben. Het keihard dichtklappen van deurtjes is natuurlijk niet meer van deze tijd 😀 Ook heb je een scharnierboor nodig welke een gat freest in de deur.

Inboor scharnier
Inboorscharnier

Voor het openen van de deur zonder handvat of hendel kan je ook gebruik maken van Ikea drukbeslag. Maar je kan ook leertjes in een lusje aan de buitenkant bevestigen naar smaak.

Druk om open te maken beslag
Drukbeslag

Stap 5: Roede

Voor het ophangen van de kleding 👕 👚 heb ik gekozen voor een buis in vierkante vorm (weer eens wat anders). Om deze op te hangen heb ik gekeken naar een ophang systeem. Het makkelijkste/stevigst was uiteindelijk iets maken van resthout van underlayment.

De vierkante roede ophanging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.